ANTI-BOOKER SPECIALIST
Γιάννης Μπίλιος

Ο Γιάννης Μπίλιος έχει περάσει τη ζωή του ως φίλαθλος και ως αθλητικός συντάκτης μέσα στον (εξαιρετικά μολυσμένο πια) «υδροβιότοπο» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Γι’ αυτό και από μικρός επεδίωκε να παίρνει ανάσες από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Όχι ότι και εκεί είναι όλα αγγελικά πλασμένα, αλλά το τοπίο είναι πολύ πιο υγιές.


Με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ασχολείται και επαγγελματικά τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό και το www.anti-booker.com θεώρησε ότι η γνώμη του έχει αξία και βαρύτητα. Κάθε Σαββατοκύριακο θα ρίχνει τη ματιά του σε όσα γίνονται στην Ευρώπη και θα καταθέτει την άποψή του. Μην περιμένετε μαντεψιές και «σίγουρα». Για μπάλα θα μιλάει, όχι για στοίχημα. Καλώς μας ήρθε!

Επικίνδυνες αποστολές για Τσέλσι και Γιουνάιτεντ

Αυτή τη βδομάδα λέω να μην… ξεμυτίσω από τα γνώριμα λημέρια. Να ασχοληθώ μόνο με την αγαπημένη μου Αγγλία και με τα μεγάλα ματς της Κυριακής στο φανταχτερό Emirates του Λονδίνου και στο παραδοσιακό και αγαπησιάρικο Γκούντισον Παρκ του Λίβερπουλ.


Εβερτον-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 3.30 ώρα Ελλάδας και Αρσεναλ-Τσέλσι στις 6. «Crunch Sunday», που λένε και οι Αγγλοι, δηλαδή Κυριακή που… τρίζει. Κυριακή αγωνίας, που τρέμουν τα γόνατα από τη λαχτάρα.


Πάμε στο πρώτο. Η Γιουνάιτεντ έκανε έξι νίκες στη σειρά αλλά πήγε με απουσίες στο Στάμφορντ Μπριτζ και έχασε από την Τσέλσι, σε ένα ματς-σεμινάριο τακτικής από τον Ζοσέ Μουρίνιο. Κάπως έτσι αναμένεται και το ματς στο Γκούντισον Παρκ, μόνο που για την Εβερτον θα είναι περισσότερο θέμα ανάγκης και λιγότερο θέμα στρατηγικής, αν τελικά «δώσει» το γήπεδο στη Γιουνάιτεντ.


Ο Πορτογάλος, πάντως, έδειξε στον Ρομπέρτο Μαρτίνεζ τον δρόμο: κλείνεις όλους τους διαδρόμους και αναζητάς τη μία ή τις δύο στιγμές. Με τους Ρόχο, Τζόουνς και πάλι απόντες, με τον Ραφαέλ νοκ-άουτ μέχρι το καλοκαίρι και κυρίως με τον Κάρικ ξανά στην εξέδρα, η ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του Λουίς Φαν Χάαλ έχει θέμα. Γυρίζει ο Τζόνι Εβανς, αλλά το πρόβλημα δε λύνεται, ειδικά αν δεν τα καταφέρει ούτε ο Μπλιντ.


Δεν θα είναι, βέβαια, τόσο εύκολα τα πράγματα για την Εβερτον. Όταν η Τσέλσι βρήκε τη στιγμή της, την πάσα την έκανε ο Φάμπρεγας και την εκτέλεση την ανέλαβε ο Αζάρ. Παίκτες παγκόσμιας κλάσης, από αυτούς που «εξηγούν» πώς η Τσέλσι καταφέρνει να κάνει περίπατο σε κοτζάμ Πρέμιερ Λιγκ, χωρίς να εντυπωσιάζει.


Η Εβερτον, όμως, δεν έχει Αζάρ και Φάμπρεγας και καλά καλά δεν ξέρει αν μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια του Ρομέλου Λουκάκου. Με αυτόν (παρόντα και μάχιμο) τα δεδομένα αλλάζουν. Χωρίς αυτόν, η αίσθηση απειλής στην άμυνα της Γιουνάιτεντ θα είναι κατά τι μικρότερη. Αλλά μάλλον θα παίξει, υποστηριζόμενος από τη μεσοεπιθετική τριάδα Μιραλάς, Μπάρκλεϊ, Λένον. Οι «τόφις» έρχονται από σερί πέντε αήττητων αγώνων με τέσσερις νίκες και μια ισοπαλία και δεν θα μπορούσαν να ονειρευτούν καλύτερη φόρμα σε μια εποχή που περιμένουν τη Γιουνάιτεντ.


Η τελευταία που μια φορά κι έναν καιρό πήγαινε στο Γκούντισον Παρκ για επίδειξη δύναμης, μετράει ήδη μια εξαετία με μόνο μια νίκη. Πέρσι τέτοιες μέρες έχασε 2-0 με τα χέρια κάτω και η ήττα αυτή έστειλε τον (πρώην τεχνικό της Εβερτον) Ντέιβιντ Μόιες στο… λογιστήριο του Ολντ Τράφορντ για την απόλυση. Έκανε μάλιστα και κάτι δηλώσεις αυτές τις μέρες και είπε ότι «στο Γκούντισον Παρκ δεν είχαμε παίξει και τόσο άσχημα»! Ακόμα στον κόσμο του…


Ως εκ τούτου, η αποστολή των κόκκινων των Μάντσεστερ στη μπλε γωνιά του Λίβερπουλ είναι δύσκολη, αλλά μη σπεύσετε να αγοράσετε τον (ομολογουμένως… λαχταριστό στο 3,10) άσο. Οι «διάβολοι» έδειξαν το περασμένο Σάββατο στο Λονδίνο, παρά την ήττα, ότι ξαναγίνονται ομάδα κατοχής και κυριαρχίας. Το να χάσεις με 1-0 στην έδρα της σίγουρης πρωταθλήτριας, δεν ακυρώνει όλα αυτά τα βήματα προόδου που είχαμε δει στο προηγούμενο δίμηνο. Δε βλέπω σημείο. Περιμένω, όμως, να ανοίξει το παιχνίδι και να δούμε γκολ. Το 4-6 γκολ πληρώνει 3,00. Θεωρώ ότι αν η Γιουνάιτεντ προηγηθεί, θα νικήσει, γι’ αυτό και θα προτιμούσα να ψαχτώ στο ημίχρονο-τελικό, επιλέγοντας το 1-Χ στο 12,00.


Πάμε τώρα στο Λονδίνο. Εκεί βλέπω πολύ άσο για τους εξής λόγους:

  1. Σε 12 αγώνες ως προπονητής των Τσέλσι, Ρεάλ και ξανά Τσέλσι, ο Ζοσέ Μουρίνιο δεν έχει χάσει ποτέ από τον Αρσέν Βενγκέρ. Καιρός δεν είναι;

  2. Η Αρσεναλ είναι σε φόρμα και πάει τρένο. Η Τσέλσι δεν είναι τόσο φρέσκια. Έχει ένα τρίμηνο που, όποτε κερδίζει, το κάνει με ένα γκολ διαφορά. Δεν μπορείς να επιβιώνεις πάντα με ένα γκολ στην επίθεση και με το… πούλμαν στην άμυνα. Ο Βενγκέρ θα τσιτώσει το γκάζι και η Τσέλσι θα ζοριστεί όσο δεν ζορίστηκε εδώ και καιρό.

  3. Η Αρσεναλ με νίκη αγγίζει τη δεύτερη θέση, ειδικά αν η Γιουνάιτεντ δεν έχει νικήσει νωρίτερα την Εβερτον. Μην ξεχνάτε ότι έχει και ένα ματς λιγότερο, το εντός έδρας με τη Σάντερλαντ. Αρα το +1 και +2 από Γιουνάιτεντ και Σίτι αντίστοιχα, είναι πρακτικά +4 και +5 αντίστοιχα. Αντίθετα, η Τσέλσι ξέρει ότι ακόμα κι αν χάσει, μπορεί να πάει την Τετάρτη στο Λέστερ, να κερδίσει και να ξαναφέρει τη διαφορά στο +10.

  4. Η Τσέλσι έχει και πάλι πρόβλημα στην επίθεση. Αν δεν προλάβει ο Ντιέγκο Κόστα και με δεδομένη την απουσία του Ρεμί, μπορεί να δούμε τον Οσκαρ σε ρόλο… ψευτο-εννιαριού. Υπάρχει και η λύση Ντρογκμπά, αλλά το στιλ του και η ηλικία του (στα 37 πια) δεν «κολλάνε» σε ένα αγωνιστικό πλάνο που θα βασίζεται στην αντεπίθεση.

Υπάρχει κι άλλο ένα θέμα στα συγκεκριμένο ματς. Ή μάλλον, και στα δύο. Ο Σεσκ Φάμπρεγας επιστρέφει στο παλιό του σπίτι, αυτό που δεν προτίμησε το περασμένο καλοκαίρι για την επιστροφή του στην Αγγλία. Ο Μουρίνιο ασχολήθηκε αρκετά με το θέμα στις χθεσινές δηλώσεις του, προσπαθώντας να αγγίξει το φιλότιμο των αντιπάλων οπαδών, λέγοντας ότι «όπως δεν τον αποδοκίμασαν όταν πήγε εκεί με την Μπαρτσελόνα, γιατί να ασχοληθούν τώρα που θα πάει ως παίκτης της Τσέλσι;». Αλλά έχω περιέργεια να δω πώς θα βιώσει ο Καταλανός αυτό το απόγευμα.


Ομοίως και ο Μαρουάν Φελαϊνί. Δεν είχε παίξει στο περσινό 2-0 και αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα μπει στο γήπεδο της Εβερτον ως αντίπαλος. Η υποδοχή θα μοιάζει με αυτή στον Γουέιν Ρούνεϊ προ δεκαετίας και έχει ενδιαφέρον να δούμε αν και πόσο θα επηρεαστεί ένας από τους καλύτερους παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον τελευταίο καιρό. Στον προπονητή του είπε ότι «είναι ένα ματς σαν όλα τα άλλα», όμως ο πολύπειρος Ολλανδός δεν έκρυψε ότι ανησυχεί μήπως η ατμόσφαιρα επηρεάσει τον Βέλγο. Σε κάτι τέτοιους αγώνες που ισορροπούν σε μια κλωστή, όλα παίζουν ρόλο…


Για τα σχόλιά σας αλλά και την ενημέρωσή σας για νέα, στήλες και διαγωνισμούς, στηρίξτε τη σελίδα μας στο facebook με ένα κλικ εδώ. Θα με βρείτε και στο προφίλ μου!


Notice: Undefined index: articles in /home/www/antibook/anti-booker.com/www/r/modules/articles/main.php on line 49

Notice: Undefined index: pattern in /home/www/antibook/anti-booker.com/www/r/modules/articles/main.php on line 49
ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΣΕΚΑΡΕΣ;