Η έκθεση της αστυνομίας κρίνει το αν θα τιμωρηθεί η ΑΕΚ

Βαριές καμπάνες προβλέπει ο Πειθαρχικός Κώδικας για τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ, αλλά πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να επιβληθεί ποινή. Το SDNA έχει το ρεπορτάζ.

Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι και τον θρίαμβο της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού, το ντέρμπι του ΟΑΚΑ σημαδεύτηκε και από επεισόδια με τις αστυνομικές δυνάμεις, που προκάλεσαν την δεκάλεπτη διακοπή του αγώνα λόγω της ρίψης δακρυγόνων.

Η τιμωρία με την οποία κινδυνεύει η Ένωση λόγω των γεγονότων, θα κριθεί από το περιεχόμενο της έκθεσης της αστυνομίας, καθώς ουδείς άλλος εκ των παρατηρητών μπορεί να έχει άποψη, μιας και τα επεισόδια έλαβαν χώρα εξωτερικά του σταδίου.


Να σημειωθεί αρχικά, ότι για να επιβληθεί ποινή στην ΑΕΚ θα πρέπει τα επεισόδια να έχουν λάβει χώρα στον «εν γένει χώρο του γηπέδου», δηλαδή «στον περιβάλλων χώρο του, που χρησιμοποιείται από την ομάδα για την στάθμευση αυτοκινήτων και/ή για την εκμετάλλευση εμπορικών δικαιωμάτων», όπως αναφέρει ο κανονισμός.


Από την ΑΕΚ διαρρέεται ότι τα επεισόδια έγιναν σε μια απόσταση που δεν εμπίπτει στον κανονισμό και συγκεκριμένα ότι έγιναν πέραν του σημείου που γίνεται ο προέλεγχος των εισιτηρίων.


Από εκεί πέρα και αν τα επεισόδια έγιναν πράγματι στον «εν γένει χώρο του γηπέδου», ο νέος Πειθαρχικός Κώδικας προβλέπει βαριές καμπάνες, αρκεί να συντρέχει μία προϋπόθεση: Τα επεισόδια «να συνδέονται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων ή φθορές ιδιοκτησίας»!


Σε αυτή την περίπτωση, η προβλεπόμενη ποινή είναι πρόστιμο 50.000 έως 250.000 ευρώ, τιμωρία της έδρας για 2 έως 4 αγωνιστικές, και επιπρόσθετα… αφαίρεση 3 βαθμών!


Αν τα επεισόδια στον εν γένει χώρο του γηπέδου , «δεν συνδέονται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων ή φθορές ιδιοκτησίες», τότε επιβάλλεται πρόστιμο από 20.000 έως 100.000 ευρώ.


Αν τα επεισόδια έγιναν σε απόσταση που δεν θεωρείται «εν γένει χώρος του γηπέδου», τότε η ΠΑΕ δεν φέρει ευθύνη.


Η εικόνα θα είναι ξεκάθαρη όταν συνταχθεί και σταλεί στον αθλητικό δικαστή η έκθεση της αστυνομίας. Και όπως προείπαμε, η ποινή θα κριθεί από δύο στοιχεία: α) από το σημείο στο οποίο έγιναν τα επεισόδια, β) από το αν υπήρξαν βιαιοπραγίες κατά προσώπων ή φθορές ιδιοκτησίας.




ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΣΕΚΑΡΕΣ;