ANTI-BOOKER SPECIALIST
Γιάννης Μπίλιος

Ο Γιάννης Μπίλιος έχει περάσει τη ζωή του ως φίλαθλος και ως αθλητικός συντάκτης μέσα στον (εξαιρετικά μολυσμένο πια) «υδροβιότοπο» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Γι’ αυτό και από μικρός επεδίωκε να παίρνει ανάσες από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Όχι ότι και εκεί είναι όλα αγγελικά πλασμένα, αλλά το τοπίο είναι πολύ πιο υγιές.


Με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ασχολείται και επαγγελματικά τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό και το www.anti-booker.com θεώρησε ότι η γνώμη του έχει αξία και βαρύτητα. Κάθε Σαββατοκύριακο θα ρίχνει τη ματιά του σε όσα γίνονται στην Ευρώπη και θα καταθέτει την άποψή του. Μην περιμένετε μαντεψιές και «σίγουρα». Για μπάλα θα μιλάει, όχι για στοίχημα. Καλώς μας ήρθε!

Ο «σώζων εαυτόν» και ο… σώζων αλλήλους

Από τότε που το Τσάμπιονς Λιγκ γιγαντώθηκε και ο ποδοσφαιρικός κόσμος χωρίστηκε σε πλούσιους που γίνονται πλουσιότεροι και σε φτωχούς που γίνονται φτωχότεροι, το τέλος του Μάη στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον στις ουρές παρά στις κορυφές.

Στις περισσότερες λίγκες ο πρωταθλητής έχει κριθεί από τον… Απρίλη και τώρα στο τέλος το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις μάχες της αποφυγής του υποβιβασμού. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, έρχονται αντιμέτωπες οι ανάγκες των μεν και των δε, όπως θα συμβεί στον αγώνα της Αλμερία με τη Σεβίλη.

Οι γηπεδούχοι θέλουν μόνο νίκη για να σωθούν και οι φιλοξενούμενοι μόνο νίκη για να εξασφαλίσουν την 4η θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά και πάλι, τα «αν» και τα «εφ’όσον» είναι πολλά… Τα περισσότερα αφορούν που την Αλμερία που ακόμα και αν νικήσει τη Βαλένθια (η οποία εδώ και τρεισήμιση μήνες έχει μόνο μία ήττα, από την Μπάρτσα με ένα πλασματικό 2-0) θα πρέπει να: Δικαιωθεί από το CAS και να μην της αφαιρεθούν οι τρεις βαθμοί για την υπόθεση των οφειλών της στην Κοπεγχάγη για τον Γιάκομπσεν. Αν δεν συμβεί αυτό, δεν σώζεται με καμία… εξίσωση.

 Μη νικήσει καμία από τις Εϊμπάρ (εντός με την πεσμένη Κόρντομπα) Λα Κορούνια (εκτός με Μπαρτσελόνα) και Γρανάδα (εντός με Ατλέτικο) ώστε η Αλμερία να περάσει με 35 βαθμούς την πρώτη και ενδεχομένως και τις άλλες δύο. Μόνο την Γρανάδα «έχει» σε ενδεχόμενη ισοβαθμία και, όπως καταλαβαίνετε, ο συνδυασμός που ζητείται είναι πολύ δύσκολος. Ακόμα και αν βάλει από κάτω τη Λα Κορούνια (που θεωρητικά απειλείται στο Καμπ Νου με μια ήττα που θα την αφήσει στους 34 πόντους) θα πρέπει να περάσει άλλη μία. Θεωρώ ότι η Βαλένθια -της οποίας οι οπαδοί ξενύχτησαν για τα 700 εισιτήρια και ετοιμάζουν εκστρατεία στις ανδαλουσιάνικες ακτές- θα νικήσει. Αν χάσει, θα κινδυνεύσει η 4η θέση από τη Σεβίλη (που μάλλον θα φύγει με διπλό από τη Μάλαγα) ενώ αν νικήσει, μπορεί και να κλέψει στην ισοβαθμία την 3η θέση και την απευθείας πρόκριση στους ομίλους από την Ατλέτικο, η οποία την ίδια ώρα θα παίζει στην έδρα της Γρανάδα, για την οποία είπαμε ότι χρειάζεται τη νίκη, ώστε να μην απειληθεί από το ενδεχόμενο ισοβαθμίας με την Αλμερία.

Σημειωτέον ότι η Γρανάδα πέφτει και σε τριπλή ισοβαθμία με Εϊμπάρ και Αλμερία στους 35 βαθμούς, άρα δεν η ισοπαλία δεν την εξασφαλίζει Όπως καταλαβαίνετε, στα τρία γήπεδα της Ανδαλουσίας (Μάλαγα, Γρανάδα, Αλμερία) θα κριθούν πολλά. Βλέπω «διπλά» και στα τρία, αλλά δεν θα τα έβαζα μαζί στο ίδιο παρολί. Όλο και κάπου μπορεί να γίνει η στραβή…

Στην Αγγλία, τα πράγματα είναι πιο απλά. Η Σάντερλαντ σώθηκε και μαθηματικά με το μεσοβδόμαδο 0-0 στην Αρσεναλ κι έτσι έμειναν η Νιούκαστλ των 36 βαθμών (φιλοξενεί τη Γουέστ Χαμ) και η Χαλ των 34 (φιλοξενεί τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) να παλεύουν για τη σωτηρία –υπενθυμίζουμε ότι έχουν «χαιρετήσει» η Μπέρνλι και η Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς. Πιστεύω ότι η Νιούκαστλ θα σωθεί, επειδή η Γιουνάιτεντ δεν θα χάσει στο Χαλ. Εκτός πια και αν η ομάδα του Λουίς Φαν Χάαλ πάει εντελώς για… τουρισμό στην ανατολική ακτή, κάτι που στην Αγγλία δεν το κάνεις (τουλάχιστον δεν το βλέπαμε σε άλλες εποχές) για να μη σε… ξεφωνίσουν.

Αν, ωστόσο, η Χαλ νικήσει και πιάσει τους 37 βαθμούς, η Νιούκαστλ δεν θα σώζεται ούτε με ισοπαλία (σε ισοβαθμία με τη Χαλ θα έχει χειρότερο συντελεστή τερμάτων) άρα θα χρειαστεί νίκη, μια νίκη που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν μπορεί να την πάρει. Όσο κι αν η Γουέστ Χαμ είναι βαθμολογικά «αδιάφορη», είναι τέτοια τα αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά αδιέξοδα στις «καρακάξες», ώστε να φαίνεται απίθανο να μπορεί να νικήσουν οποιονδήποτε αντίπαλο. Ο ένας βαθμός στα τελευταία δέκα ματς μιλάει από μόνος και είναι απολύτως φυσιολογική συγκομιδή για έναν σύλλογο που εδώ και πολύ καιρό θυμίζει καζάνι που βράζει σε όλα τα επίπεδα. Δε βλέπω «άσο» σε κανένα από τα δύο γήπεδα, άρα θεωρώ ότι η Χαλ δε σώζεται.

Notice: Undefined index: articles in /home/www/antibook/anti-booker.com/www/r/modules/articles/main.php on line 49

Notice: Undefined index: pattern in /home/www/antibook/anti-booker.com/www/r/modules/articles/main.php on line 49
ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΣΕΚΑΡΕΣ;